Kabelinternet – fordele og ulemper

Overvejer du at få internet via kabel? Bliv klogere på fordele og ulemper ved kabelinternet her.

Internettet er blevet allemandseje, og det er efterhånden blevet svært for danske husstande at komme uden om det. Det betyder også, at mulighederne for internetløsninger er mange herunder kabelinternet, som er en af de mest foretrukne for tiden.

I artiklen her dykker vi ned i internet via kabel, der står i kontrast til den trådløse form for internet, som mange af os kender. Hvis du i stedet ønsker at se, hvilke internetløsninger din husstand kan få, skal du blot tilgå linket nedenfor og indtaste din adresse. 

Hvad er kabelinternet (COAX)?

Først og fremmest… Hvad er kabelinternet egentlig?

Kabelinternet er, ligesom ordet indikerer, internet, der oprettes gennem et kabelstik. Det sker via tv-stikket i dit hjem, hvor du med en coax-forbindelse kan få adgang til såvel tv-kanaler som internet gennem det samme kabel. Internetkablet kan eksempelvis sluttes direkte til din computer, så du undgår at skulle gøre brug af det trådløse internet. 

 

Hvilke kabler findes der?

Søgen efter det helt rette kabel kan være lidt af en jungle, fordi der eksisterer så mange af slagsen. Det betyder, at der er nogle kabler, der kan opfylde dine behov bedre end andre, og derfor er det en god idé at researche lidt, inden du kaster alverdens penge efter et nyt kabel.

Internetkabler varierer både i længde, udseende og ikke mindst hastigheden. Proshop har mange forskellige kabler at vælge imellem, og de inddeler deres kabler i forskellige kategorier (Cat). Konkret tilbyder de kabler fra Cat5e til Cat8. Hvad du skal vælge, kommer helt an på dine behov. Hvor Cat6 er et glimrende valg til private, er Cat7 med en båndbredde på hele 600 MHz langt bedre egnet til erhverv og professionelle. Alt dette – og mere til – kan du læse mere om på Proshop

Fordelene ved kabelinternet

Om end kabelinternet skræmmer mange væk med ordet ‘kabel’ og tanken om ledninger, er der mange fordele ved at tilvælge det frem for trådløst internet. Alt afhængigt af dine behov, naturligvis.

Forbindelsen

Først og fremmest er fordelen ved kabelinternet, at du får en kanongod internetforbindelse. Med et kabel kan internethastigheden nå helt op til 1000 Mbit, hvilket giver problemfrit internet på tværs af alle platforme i husstanden. Det betyder, at I ikke skal bekymre jer, når den ene spiller computer, den anden ser film på Netflix og den tredje arbejder og downloader store filer – på samme tid. Dette kan kabelinternet nemlig snildt klare uden problemer. 

Prisen

Prisen for kabelinternet er som udgangspunkt billigere end trådløst internet. Du slipper blandt andet for flere initiativer, såsom at investere i en god router eller opsætte et mesh-netværk. Desuden resulterer den simple installation i, at udbyderen ikke tager meget (eller måske slet ikke noget) i oprettelsesgebyr.

Tilgængeligheden

Til sidst skal det nævnes, at kabelinternet er meget tilgængeligt, og de fleste i landet kan få adgang til et stabilt og hurtigt internet via et kabelstik. Det betyder, at installationen af kabelinternet ofte er meget simpel, og den kræver ikke det store fra hverken dig eller din udbyder. Det kalder vi for win-win. 

 

Ulemperne ved løsningen

Du er måske nu blevet overbevist om, at kabelinternettet er lige noget for dig – måske er du allerede i færd med at undersøge, hvordan du kan få det opsat derhjemme. Inden du kommer for godt i gang, er det imidlertid vigtigt at nævne, at der også er ulemper ved at lukke kabelinternettet ind i varmen. Dem får du her.

Ledninger, ledninger… og ledninger

Vi har dem alle sammen derhjemme. Men vi hader dem også. De er grimme at kigge på, besværlige at skjule – og så kan de medføre, at selv den mindst klodsede person får et par blå mærker af at falde over dem. 

Den helt klare ulempe ved kabelinternettet er naturligvis, at det kræver en ledning at få det opsat. Om det er et stort problem, kommer selvfølgelig an på, hvordan dit hjem er indrettet, og hvilke veje ledningen skal forbi.

Prisen

Hov, tænker du måske. Var prisen ikke én af fordelene? Jo, men den kan faktisk også vise sig som en ulempe. Med kabelinternet kan du nemlig hurtigt komme til at betale for mere, end du rent faktisk bruger. Årsagen hertil er, udbyderne sjældent sælger internet via kabel, hvor forbindelsen er i den “dårlige” ende af skalaen. Det er altså kun supergode pakker, der bliver solgt, og det betaler du for. Også selvom du ikke er en flittig internetbruger. 

Var der nogen, der sagde mersalg?

Dette punkt er lidt i forlængelse af førnævnte prisparadoks. For om end kabelinternet generelt er billigere end trådløst internet, er der mange udbydere, der sælger det som en del af en pakke. Det vil sige, at du kan risikere at havne i mersalgsfælden, hvor du er nødsaget til (også) at købe en tv-pakke eller lignende, hvis du skal have fingrene i kabelinternet. 

Er det noget, du i forvejen havde tænkt dig at gøre, er det naturligvis ikke det store problem.

 

Hvordan får jeg det?

Lyder kabelinternettet som den helt rette internetløsning for dig? Så guider vi dig her til, hvad du skal gøre for at få det op at køre hos dig. 

Først og fremmest skal du undersøge, hvor tv-stikket i dit hjem befinder sig. Billedet herunder viser, hvordan et tv-stik typisk ser ud:

Bredbånd via Kabel TV stik

Når du har fundet tv-stikket ved du, at du kan få kabelinternet i dit hjem – eller i din virksomhed. Hvis du ikke kan finde tv-stikket, kan du eventuelt kontakte din udbyder, så de kan guide dig.

Generelt er det forskelligt fra husstand til husstand, hvilke muligheder for internet der er. Faktisk kan det være forvirrende at finde rundt i. Derfor har vi gjort det nemmere for dig at få indblik i, hvilke former for kabelinternet (og andre former for internet) du kan få på din husstand. Du skal blot tilgå nedenstående link, indtaste din adresse og voila… Du har nu det fulde overblik over dine muligheder.

Seneste indlæg

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked