Hvilken internetbrowser er den bedste?

browser

Hvilken internetbrowser er den bedste 2021?

Næsten hele den danske befolkning benytter dagligt internettet til at kunne leve deres digitale liv. Men for at kunne tilgå internettet skal man bruge to ting: Et stykke hardware og software, som understøtter brug af internet. Her skal det handle om den sidste af de to og nærmere bestemt internetbrowser, altså softwaren der kan vise internettet og dets indhold.

Vi skal bruge en internetbrowser for at tilgå hjemmesider, men ikke alle browsere gør dette job ens og der er fordele og ulemper ved diverse browsere. Bliv klogere her i teksten.

Hvad er en internetbrowser?

Internettet er en af de mange store og vigtige opfindelser, der har ændret vores tilværelse fundamentalt. Selvom vi alle benytter internettet, er der dog få af os, som faktisk ved, hvad det er og hvordan det fungerer. Det samme kan siges om de webbrowsere vi bruger.

Internettet

Internettet er et begreb, der bruges til at beskrive det netværk, som computere er forbundet med. På internettet deles data fra alle de computere, der er tilkoblet. På den måde kan en computer tablet eller et ur via internettet hente data som f.eks. en musikfil og afspille musikken.

Du behøver ikke en internetbrowser for at dele eller modtage data. Du skal blot kunne tilgå netværket, modtage og sende signaler via Ip-adresser. Her behøves ingen browser. Spotify eller din e-mail er f.eks. ingen browser, men fra begge kan du benytte internettet.

Læs mere om: Hvem opfandt internettet?

Internetbrowser

En internetbrowser er et stykke software, der er installeret på alle computere, du kan købe i dag. Internetbrowser bruges til at tilgå ip-adresser og læse websider. De fleste vil kende netværket som World Wide Web, selvom WWW kun er noget af internettet.

Browseren er skabt til at vise dig kodet data, så du kan forstå og tilgå det. For enden af en webbrowser sidder altså en programmør, der skriver nogle koder og sender dem ud på internettet. Fra din browser kan du søge på disse filer og vupti, så kommer de frem, ikke som koder, men som en hjemmeside på din browser.

Hvordan hjemmesiden ser ud, er derfor ikke op til skaberen af hjemmesiden udelukkende. Det er i høj grad op til din browser, der læser koderne på en bestemt måde. Tænk f.eks. på, at en hjemmeside kan se forskellig ud, om du bruger Safari eller Google Chrome.

Hvilke internetbrowsere kan jeg vælge imellem?

Nu til noget lidt mere spændende. Valg af browser.

Tilgængelige browsere

Den mest hyppigt brugte internetbrowsere i Danmark er Google Chrome. Andre populære browsere kan være Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer, Netscape, Safari, Opera, Brave og mange, mange flere.

Valget af din browser er utrolig interessant, da de forskellige browsere tilbyder noget meget forskelligt. Dog lader det til, at der ikke er mange danskere, som tænker videre over dette valg. Næsten 90 % af danskerne bruger nemlig Chrome eller Safari. Måske har brugerne blot talt, og vinderne er altså disse to.

Internetbrowseren på din computer

En anden årsag til, at der er så mange brugere der f.eks. bruger Safari, kunne være, at denne browser er skabt af Apple. Alle Apple-produkter har derfor Safari installeret. Alle Pc’er med Windows har Internet Explorer eller Microsoft Edge. Næste gang du bruger din telefon eller computer til at besøge en hjemmeside, så tænk over, hvorfor du egentlig har valgt den browser, du bruger.
En stor gruppe vælger deres browser på baggrund af tilgængelighed og brugervenlighed. Hvis Microsoft Edge allerede var installeret, bruges denne. Derefter vænner brugeren sig til denne specifikke browsers layout og brugervenlighed. Jo mere distinkt den er, jo sværere er det at vænne sig til en ny. Og hvorfor så også gøre det?

Valg mellem disse browsere

  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Microsoft Edge
  • Safari
  • Brave

 

Vi har valgt at fokusere primært på de mest populære browsere i sammenligningen af deres egenskaber. Med Brave som en mere ukendt og potentiel fremtidig store webbrowser.

Er der faktisk forskel på browserne?

For udover at der er forskelligt layout, altså udseende og forskellige attributter, som søger at øge brugervenligheden, hvad er så forskellene?

Forskellen på browserne

Først og fremmest er der nogle webbrowsere, som du slet ikke vil kunne installere på din computer eller telefon. Safari produceres som nævnt af Apple, og de giver ikke meget valgmulighed for brugerne – kun eventuelt fravalg for deres egne brugere.

Tilgængelighed

Safari kan kun bruges på Apple-produkter. Du kan altså ikke skifte til Safari, hvis du har en PC. Omvendt kan du godt skifte til f.eks. Firefox, hvis du har en MAC. Det første punkt, du skal være opmærksom på, er altså tilgængeligheden.

Sikkerhed

Sikkerheden er vigtig for os alle sammen. Hacking bliver kun et tydeligere fænomen i medierne. Virksomheder som private brugere oplever hyppigere hackerangreb end hidtil har været tilfældet.

For at fjerne hackernes incitament til at bedrive deres forretning vil en sikker browser være et klogt skridt. Herefter kan du tjekke op på en VPN-tjeneste eller antivirusprogram. Med sidstnævnte finder du flere gratisudbydere, som hjælper dig. VPN bruges til at fjerne dine fodspor, når du bevæger dig online. Samtidig kan du flytte din placering, din IP-adresse, så du benytter internettet fra et andet land. Det øger din sikkerhed og kan give adgang til f.eks. US Netflix.

Læs mere om: Hvad er en VPN?

Hastighed

Hastigheden er selvsagt vigtig for alle brugere. Der er ikke voldsom meget hastighed at hente ved at skifte browser. Har du et langsomt bredbånd, skal det formentlig skiftes i stedet.

Forskellen i hastigheden skyldes ofte layout og annoncer. Har du en browser, der f.eks. har adblocker, vil den formentlig være hurtigere end f.eks. Microsoft Edge, som ikke har. Jo mere kompliceret layout er, jo langsommere bliver hastigheden.

Læs mere om: Dårlig internetforbindelse

Brand

 Hvem der ejer browseren kan have noget at sige i forhold til deres regler for salg af data mm. Hvis du har en internetbrowser fra en af de helt store udbydere, vil denne højst sandsynlig have aftaler om salg af din data, medmindre du ændrer din datasikkerhed i browseren.

 

Top 5 internetbrowsere – se forskellene:

Google Chrome

  • Bruges på alle styresystemer: Kan installeres på Apple enheder, Windows, Linux mm.
  • Advarer om trusler, blokerer malware installationer, opdaterer og eliminere sikkerhedsfejl.
  • Hurtig søgning
  • Ejet af Google
  • Kan få flere features via Udvidelser(!). 
 
Det gigantiske firma ejer browseren, hvilket betyder at der spenderes enorme summer penge på optimeringer. Det betyder dog også, at hackere f.eks. bruger deres tid på at kunne hacker her, hvor der er flest brugere. 

Den store virksomhed anvender i nogen omfang din data til tredjeparter og har ingen adblocker som standard. 

Udvidelser

Funktionen Udvidelser gør Google Chrome i stand til at få flere features, der findes et hav af værktøjer man let og hurtigt kan installere via Google Extensions.

Læs mere om: Google Extensions

Der er stort set ikke det som ikke findes af Udvidelser i form af nyttige features såsom vejrdata, arbejdsmæssige værktøjer mv. 

Google Chrome browser logo

Anbefales af Internetpriser.dk

Mozilla Firefox

  • Bruges på alle styresystemer
  • Forhindrer hackerangreb, blokerer sporinger fra websteder, mulighed for specifik tilpasning
  • Laveste hastigheden på listen
  • Organiseres af Mozilla Foundation 

 

Brandet giver god mening for dig, der ikke gider have solgt din data. Organisationen er non-profit og har altså ikke behov for at sælge din data. Organisationen er også gigantisk, så du vil få masser af opdateringer og optimeringen løbende. 

Microsoft Edge

  • Kan installeres for de fleste styresystemer – anbefales til Windows-styresystemer
  • Top sikkerhed 
  • Sammen med styresystemet Windows er Microsoft Edge formentlig den sikreste tilgængelige browser
  • Virkelig hurtig søgning
  • Ejes af Microsoft  

 

Browseren er den sikreste og hurtigste. Microsoft sælger din data til tredjepart, hvad du kan ændre i indstillinger. Siden alle PC’er med Windows har denne som sin standard browser, er den selvfølgelig også brugt af mange brugere globalt, så der kommer løbende sikkerheds- og systemopdateringer.

Safari

  • Bruges primært på Apple-produkter men kan installeres på bla. PC
  • Forhindrer sporing, undgår malware, identificerer farlige hjemmesider
  • Hastighed i topklasse
  • Ejes af Apple

 

Endnu en gigant på listen. Denne gigant sælger også dine data til tredjepart, medmindre du ændrer dine privatlivsindstillinger. Du får opdateringer og optimeringer løbende.

Brave

  • Kan hentes til alle styresystemer
  • Hindrer sporing, adblocker, fjerner annoncer og popop-vinduer og analyserer skeptiske sider
  • Hurtigste webbrowser på listen
  • Ejes af Brave Software

 

En lille udbyder – i forhold til de andre giganter. Den markedsfører sig som den hurtigste tilgængelig browser. Derudover er sikkerheden i top. Der sælges ikke data til tredjepart, i stedet analyseres og tilpasses browserhistorikken specifikt på din computer. Der kan dog være udfordring med brugervenlighed ved et valg af mindre browsere som Brave.

Hvilken internetbrowser skal jeg så rent faktisk vælge?

Herfra er det op til læseren at vælge, hvilken der passer bedst med dine krav. De opremsede webbrowser-tjenester er kun et lille udvalg, dog klart de fire hyppigst brugte.

Som bruger af en webbrowser, må man stille sig selv flere spørgsmål, inden man gifter sig med en webbrowser. Først og fremmest:

          Hvilket styresystem har jeg?

          Hvilket layout synes jeg bedst om?

          Hvilken browser giver størst brugervenlighed for mig?

          Hvor god er sikkerheden?

          Hvilken udbyder vil jeg betro med mine data?

          Hvor hurtig er browseren?

Det er mange spørgsmål. Men hvert spørgsmål er vigtigt for glæden du for af den givne browser. Når du benytter en browser, deler du din IP-adresse. Her følges din bevægelser, din brug af data online. Denne data bruger de fleste browsere til at gøre dine søgninger eller reklamer mere tilpasset til din konti. Her er med garanti virksomheder, du ikke ønsker skal administrere dine data, hvorfor de må fravælges.

Man kan tænke på valget af webbrowser som valget af sin bank. Du skal kunne stole på, at dine penge er sikkert administreret i banken. Du skal kunne få hjælp til at benytte dine penge nemt og sikkert. Du skal kunne gøre det rimelig tjept, så du ikke står flere timer og venter i supermarkedet. Og du skal kunne finde ud af kommunikere med banken. Alle krav er essentielle for valget af banken, så begge parter får mest mulig glæde ud af samarbejdet.

Seneste indlæg

Internet i stue - mbit
Guide

Hvad betyder Mbit?

Har du også studset over forkortelsen Mbit, når du har søgt efter dit nye internetabonnement? Frygt ej. Vi kommer din forvirring til livs lige her.

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked