Ventetiden på det nye 5G netværk har efterhånden været længe undervejs og spændingen omkring, hvad man skal forvente af det nye mobile netværk, er stigende blandt den almene befolkning. Hurtigere data er naturligvis, hvad majoriteten ønsker at kunne gøre gavn af ved 5G, således at snapchat beskeder hurtigere kan blive sendes og modtages, når man er på farten. Men hvad siger eksperterne egentlig om, hvad 5G primært har til formål og hvornår vil det blive muligt at benytte sig af det i Danmark? Dette vil vi forsøge at besvare nedenfor.
Se priser på mobilt bredbånd
Hvornår kommer 5G-netværket?
Efterspørgslen efter den nye generations mobilnetværk er stigende for hver dag, der går, hvorfor spørgsmålet om, hvornår det kommer til Danmark ønskes besvaret af en del.
Desværre for danskerne kan vi først og fremmest konstatere, at vi, komparativt med vores skandinaviske naboer, er bagud i implementeringen af 5G.
Både Norge, Finland og Sverige har fuld gang i udbygningen af netværket, hvor de danske teleselskaber er længere bagud og har en mere afventende tilgang.
Faktisk mener eksperter, at danskerne er to år bagud i forhold til resten af Skandinavien. I Sverige forventer man at få 5G-netværket op og køre i dele af landet allerede i indeværende år, hvor det i Danmark først forventes at blive lanceret i 2020.
Forudsigelserne for hvornår vi kan forvente, at 5G bliver en del af vores hverdag, er dog ikke finitte. Der er mange aspekter i det, hvorfor det er muligt, at lanceringen vil ske før det estimerede tidspunkt. Det hele afhænger nemlig af, hvor gnidningsfrit de udførte tests kommer til at forløbe sig.
Hvad medfører 5G internettet?
5G forventes altså at kunne blive benyttet på daglig basis i Danmark i 2020, men hvad skal vi forvente, at det medfører af forandring fra de tidligere versioner af mobilnetværk?
2G kom først i rækken og havde til formål udelukkende at kunne tale med hinanden helt uafhængigt af geografi.
3G handlede om at medføre data til den almene borger, således at denne kunne gå online uden at skulle benytte sig af Wi-Fi. Dette var altså en banebrydende version af mobilnetværk, som 4G havde til formål at effektivisere ved hjælp af mere og hurtigere data.
Der vil nok være delte meninger om, hvad det primære formål med 5G internettet vil være.
Telenor har udtalt sig om, at der med 5G naturligvis vil være mere og hurtigere data til rådighed. Dog siger de, at standarden også arbejder meget med former for kommunikation, som muliggør det at drive 5G netværkene i forskellige retninger, således at man kan tilpasse kapaciteten til forskellige behov. Nogle har behov for mere data end andre, hvor andre igen har brug for at være forsikrede om, at data kommer frem til en specifik tid. For Telenor vil formålet med 5G altså være at bygge en ”undervogn”, som kan håndtere disse forskellige behov.
Hvis man går og håber på hurtigere internet i form af mere data, kan man altså godt glæde sig til det nye mobilnetværk. Hvad det koster at kunne koble sig på 5G, er ikke til at vide endnu, men det vil være til at se og sammenligne her så snart danske mobiludbydere offentliggør deres priser.