Prisen på dataroaming i EU falder over 20% i 2018

2018 byder på yderligere liberaliseringer af de europæiske love for dataroaming. Fra den 1. januar falder prisen for at anvend telefon og internet i EU med over 20%.

Danske forbrugere kan derfor glæde sig over stadigt billigere telefon- og internetregninger, når de tager på ferie. Den fulde effekt af de lavere priser vil dog først kunne mærkes i år 2022.

Prisen på dataroaming i EU falder den 1. januar

Året 2018 er netop skudt i gang, og det er godt nyt for både danske og europæiske internetforbrugere. For fra den 1. januar 2018 er prisen på dataroaming i EU faldet med over 20% sammenlignet med sidste år. I alt er prisen faldet fra 57,5 kroner per GB til 45 kroner per GB.

Denne udvikling er et resultat af den nye EU-lovgivning, der trådte i kraft i 2017. Disse nye regler har haft til hensigt at mindske priserne på dataroaming i udlandet for de europæiske forbrugere. Her har særligt såkaldte roamingafgifter betyder, at danske forbrugere i mange år har skullet betale nogle af de højeste afgifter, når de har forsøgt at gå online eller at ringe hjem fra deres ferier til venner eller familie i Danmark.

Sådan fungerer de nye regler for dataroaming

De nye EU-regler for roamingpriser på tværs af landegrænser har været undervejs i mange år og flere danske EU-parlamentarikere har haft stor indflydelse på de færdige regler. EU-institutioner ville oprindeligt gerne have opløst de eksisterende roamingafgifter – hvilket er de afgifter, som forbrugerne skal betale for at bruge udenlandske teleselskabers forbindelser.

Men som så mange gange før, så endte de nye regler med at blive et kompromis imellem virksomhederne og EU-myndighederne.

De nye regler betyder derfor ikke som sådan, at man ophæver roamingafgifterne.

I stedet betyder de, at der er blevet pålagt teleselskaberne, at roaming-udgifterne ikke må tørres direkte af på mobilkunderne. Derfor skal teleselskaberne betale til hinanden, når man går på nettet med sin mobil på tværs af grænserne – den pris, det koster mellem teleselskaberne, kaldes for ’wholesale roaming cap’.

EU har her valgt at indføre en såkaldt fair-use-grænse, så der sættes en grænse over disse priser. Og det er den pris, som netop er faldet fra 1. januar. De facto betyder det dog lavere priser for forbrugerne.

Dataroamingreformen er først helt indfaset i 2022

Selvom at danskerne kan glæde sig over billigere mobil- og internetpriser, så er der dog lang vej endnu til at priserne på dataroaming rammer bunden.

Som et led i liberaliseringerne af data-loven, har man i EU valgt at udrulle liberaliseringen gradvist år for år.

Det betyder, at den fulde liberalisering først er fuldendt i år 2022. Her vil prisen for dataroaming være faldet til 18,6 kroner per GB. I 2017 da første del af denne liberalisering blev rullet ud var wholesale roamingcapen på 57,5 kroner per GB. I 2018 vil den som før nævnt være på 45 kroner, og i 2019 vil prisen falde yderligere til 33,6 kroner per GB.

Hold øje med dit mobilselskab eller internetudbyder

Som forbruger gælder det om at holde sig opdateret omkring disse nye regler. Derfor vil vi altid anbefale jer at undersøge, hvilke selskaber der kan tilbyde de bedste priser.

I kan finde en opdateret oversigt på denne side.

Seneste indlæg

Internet i stue - mbit
Guide

Hvad betyder Mbit?

Har du også studset over forkortelsen Mbit, når du har søgt efter dit nye internetabonnement? Frygt ej. Vi kommer din forvirring til livs lige her.

Anbefal en ny internetudbyder

Send en besked